Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

"Αμάλθεια" τεύχος 156-157

Φέτος το περιοδικό ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που εκδίδει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας.

Το νέο τεύχος, με αριθμό 156-157, που κυκλοφόρησε με μικρή καθυστέρηση λόγω των Ευρωεκλογών, είναι διπλό, αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 και είναι το πέμπτο της Β’ περιόδου κυκλοφορίας του περιοδικού. Όπως είναι γνωστό, το περιοδικό κυκλοφορεί σε δυο εξαμηνιαία διπλά τεύχη συνεχώς από τον Ιούλιο του 1970.

Στις μόνιμες στήλες του νέου τεύχους «επισημάνσεις» υπάρχουν μικρά σχόλια επώνυμων σχετικά με τον πολιτισμό, την παιδεία, την παράδοση, το κοινωνικό γίγνεσθαι και γενικότερα για γεγονότα της περιόδου αναφοράς τους περιοδικού. Ανθολογούνται επίσης Καβάφης, Παλαμάς, Γκάτσος, Ρίτσος, Δροσίνης, Μανουσάκης, Βαφόπουλος, Ελύτης και Κατσαρός.

Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενείται ο γνωστός δεξιοτέχνης λυράρης-τραγουδιστής και ερευνητής της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής και του χορού Δημήτρης Σγουρός.

Στις βιβλιοδιαδρομές ο Γιάννης Χρονάκης παρουσιάζει το βιβλίο της Μ. Σωρού «Πρόσφυγες στο Μεραμπέλλο (1914-1940)». Επίσης παρουσιάζονται τα βιβλία «Τα καημένα χωριά, μνήμες της καταστροφής των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας το 1943», «Γεράπετρος και Γεραπετρίτες», «Οι οπλαρχηγοί του Μέσα Λασιθίου κατά τις Κρητικές Επαναστάσεις, τεκμήρια Ιστορίας» και «Μαγικές επωδοί και καταδεσμοί στη Μεσαρά».

Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει μια έρευνα σχετικά με τις προσφορές «εις μνήμην στο νομό Λασιθίου», ένα άρθρο του Δ. Μουδατσάκη για τον Κλήδονα, ένα μικρό αφιέρωμα στον λαϊκό μαντιναδολόγο Καβρό από τα Μετόχια Πισκοκεφάλου, του Στρατή Κουρουπάκη, ένα άρθρο του καθηγητή Μανόλη Αθ. Λουκάκη για την «Παλαιοχριστιανική βασιλική της Κολοκύθας». Τις ανασκαφές στον Πρινιάτικο Πύργο Καλού Χωριού παρουσιάζουν η Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα και η συνεργαζόμενη ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται εκεί. Ένα μικρό άρθρο είναι αφιερωμένο σε μια καταστροφική πλημμύρα του 1932 στο Σταυροχώρι Σητείας και τέλος, ο κ Ι.Μ.Καραβαλάκης αναφέρεται με άρθρο του στους ευεργέτες από το Οροπεδίου Λασιθίου.

Για το τεύχος συνεργάστηκαν με άρθρα τους οι κκ Ι. Καραβαλάκης, Δ. Μουδατσάκης, Γιανν. Χρονάκης, Στ. Κουρουπάκης, Β.Κλώντζα-Γιάκλοβα, J. Day, B. Hayden, B. Molloy, Μ. Λουκάκης κ.α. Οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι των κκ Θ. Ματθαικάκη, Ε. Σπαθοπούλου και Α. Γιαρμενίτη.

Με την ευκαιρία επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται στην έκδοση και την κυκλοφορία της Αμάλθειας: Τους συνεργάτες μας, τους συνδρομητές, τις εφημερίδες και τους ραδιοσταθμούς που προβάλουν το έργο μας και όλους εκείνους που μας στέλνουν τα καλά τους λόγια.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: istam@agn.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: