Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τήβενος και θέαμα

Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε: ο τάδε αστέρας, ο δείνα τραγουδιστής κλπ κλπ ήταν κακοί μαθητές. Ο Αϊνστάιν ήταν έπίσης. Δεν λένε όμως ότι το πρόβλημα με τον Αϊνστάιν ήταν η μορφή του συγκκεριμένου σχολείου. Δεν λένε π.χ. ότι ο Ρώμας παράτησε την Ιατρική, ο Λαζόπουλος τη Νομική, ο Κουν ήταν καθηγητής, η άλλη καθηγήτρια κλπ κλπ. Καλό είναι να λέμε πραγματικά ότι το σχολείο με όποια μορφή κι αν έχει είναι μιας μορφής "κρεβάτι του Προκρούστη" για μια μερίδα μαθητών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη μορφή σχολείου. Δεν είναι θέμα ούτε ευφυίας, ούτε επιλεγμένης συμπεριφοράς.

Καλό είναι το μήνυμα "κανείς δεν χάνεται" αλλά άλλο η ασυνείδητη ενδεχομένως παρότρυνση  "καλά μη σκάτε οι κακοί μαθητές" έχετε περιθώριο να γίνεται σαν ... ή σαν ... (κυρίως βέβαια τα παραδείγματα στην πλειοψηφία τους αντλούνται από το χώρο του θεάματος).

Στο site του "Πρώτου Θέματος" βρήκαμε ένα αντιπαράδειγμα στην επικρατούσα άποψη των "κακών μαθητών". Για την πληρότητα του θέματος την καταθέτουμε.

"Τους έχουμε θαυμάσει σε αναρίθμητες ταινίες τα τελευταία χρόνια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πόσο θαυμαστό είναι και το μυαλό τους. Αποτελούν διασημότητες που δεν διαθέτουν μόνο εξαιρετικές δυνατότητες στην υποκριτική αλλά κατέχουν και βαρυσήμαντους τίτλους σπουδών:

Στις πρώτες θέσεις της λίστας συναντάμε τη γλυκιά ηθοποιό Natalie Portman η οποία είναι απόφοιτος του Harvard με πτυχίο ψυχολογίας.

Αν και πολλοί ηθοποιοί επιχειρούν να φοιτήσουν στην Καλών Τεχνών, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αποφοιτήσουν. Η Sigourney Weaver όχι μόνο το κατάφερε αλλά απέκτησε και στη συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο.

Η κατά τ’ άλλα «απεγνωσμένη νοικοκυρά» Eva Longoria σπούδασε Κινησιολογία στο Texas A&M University-Kingsville.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Ashley Judd σπούδασε γαλλικά στο Πανεπιστήμιο του Kentucky και στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ανθρωπολογία και στην Ιστορία Τέχνης.

Ο κωμικός Rowan Atkinson που όλοι γνωρίσαμε ως Mr.Bean διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Oxford University.

"O Kevin Costner αποφοίτησε το 1978 από το California State University με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων ενώ ο Denzel Washington πραγματοποίησε σπουδές στην δημοσιογραφία".

Σχετικά: "Διασημότητες που παίρνουν άριστα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: