Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αριστεία

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Παιδείας η βράβευση των σχολείων, των καθηγητών και των δασκάλων των οποίων οι εργασίες διακρίθηκαν το σχολικό έτος 2012-2013 στο πλαίσιο του θεσμού «αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο,  έχει ως στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των καινοτόμων παρεμβάσεων των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία δικτύου καλών πρακτικών, προκειμένου να αξιοποιηθούν από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο αποθετήριο καλών πρακτικών της πληροφοριακής πύλης του προγράμματος (http://excellence.sch.gr) υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι προτάσεις που έχουν βραβευθεί ανά έτος εφαρμογής του θεσμού, για κάθε ενδιαφερόμενο.
Στα τρία χρόνια εφαρμογής του θεσμού (2010-11, 2011-12 και 2012-13) υποβλήθηκαν 2.048 εργασίες προς αξιολόγηση από 3.800 εκπαιδευτικούς. Από τις προτάσεις αυτές βραβεύθηκαν οι 309 και αφορούσαν όλες τις ειδικότητες. Η αξιολόγηση της κάθε πρότασης γινόταν από δυο έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς κατά το πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Στην αίθουσα της βράβευσης στο υπουργείο, την Παρασκευή, εκτέθηκαν οι αφίσες και μια συνοπτική περιγραφή των φετινών βραβευμένων έργων.
Αντικρίζοντας κανείς τα αναρτημένα πόστερ, εύκολα αντιλαμβανόταν την έντονη δημιουργικότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την αξιοποίηση της φαντασίας και τη διάθεση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή κυρίως για το όφελος των μαθητών τους, παρά τις γνωστές και σοβαρότατες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν και αυτοί ως ιδιαίτερος κλάδος. Ήταν εμφανής η αγωνία τους να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον και την συνακόλουθη εκπαιδευτική πράξη.
Από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας βραβεύτηκε με το θέμα «Προς την Ιθάκη…» (“Vers Ithaque …”) το Γυμνάσιο Χανδρά σε σύμπραξη με το Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, με το Βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και οι καθηγήτριες που το συντόνισαν Κυριακή Λέκκα και Άννι Τερζιάν.
Η καινοτόμος δράση του προγράμματος αυτού  βασίστηκε στη συνεργασία των δυο σχολείων για τη δημιουργία ενός βίντεο στο μάθημα των Γαλλικών, το οποίο σχετιζόταν με το ομηρικό έπος της Οδύσσειας. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά έβαλαν τον στίχο, τη μουσική και τα τραγούδια και οι μαθητές του Γυμνασίου Χανδρά πρόσθεσαν τα τοπία και τις μαντινάδες τους σ’ αυτό το κοινό ταξίδι «Προς την Ιθάκη».
Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές που τίμησαν και τον τόπο τους, εν προκειμένω το Χανδρά και το γυμνάσιο, την κ. Τερζιάν, τον Δ/ντη του σχολείου κ. Χατζάκη και τους μαθητές που έλαβαν μέρος. Ευχόμαστε η προσπάθειά τους να έχει και συνέχεια και να βρει και άλλους μιμητές στο νομό μας.
Ι.Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: