Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Παιδικό - Νεανικό Βιβλίο

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στο Παιδικό Βιβλίο στον Άγιο Νικόλαο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2016
Τα παραμύθια ή τα βιβλία γραμμένα για παιδιά, που διαβάσαμε στην παιδική μας ηλικία είναι τα κείμενα, που ενδεχομένως να μας καθόρισαν σε κάποιο βαθμό, έμμεσα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε πάντα. Τις πιο πολλές φορές ήταν κάποιος μεγάλος που μας τα έδωσε ή μας τα πρότεινε για να τα διαβάσουμε. Έτσι θυμόμαστε όλοι τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους και τους οικογενειακούς μας φίλους, να μας χαρίζουν βιβλία της  Ζωρζ Σαρή, της Άλκης Ζέη, του Ιούλιου Βέρν, της Πηνελόπης Δέλτα, των Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Λουντέμη, Θέμου Ποταμιάνου, του Άντερσεν, του Κάρολ, του Λαφοντέν, του Αισώπου κ.α.
Μεγαλώνοντας διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν ένα σωρό βιβλία, ακόμα, που μας περίμεναν  να τα ανακαλύψουμε. Κάποια στιγμή, μάλιστα, πιάσαμε τον εαυτό μας να θέλει να διαβάσει κάποια απ’ αυτά πολλές φορές. Ξανά και ξανά. Να λοιπόν ποια ήταν τα πιο καλά για μας: αυτά που θέλαμε να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά!
Ο Ουμπέρτο Έκο, πού πέθανε πριν από λίγες μέρες, έλεγε: «Ένας αγράμματος που πεθαίνει στην ηλικία μου έχει ζήσει μια ζωή. Εγώ έχω ήδη ζήσει τη ζωή του Ναπολέοντα, του Καίσαρα, του Ντ’ Αρντανιάν. Γι’ αυτό ενθαρρύνω τους νέους να διαβάζουν γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξεις καλή μνήμη και μια αχόρταγη πολλαπλή προσωπικότητα. Και έτσι, όταν φτάνεις στο τέλος της ζωής σου, έχεις ζήσει αμέτρητες ζωές. Τι μυθικό προνόμιο!»
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Το δικό μας Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Το 2016 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Βραζιλίας. Το φετινό μήνυμα έγραψε η Λουτσιάνα Σαντρόνι, συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων και την αφίσα φιλοτέχνησε ο εικονογράφος, σκιτσογράφος και συγγραφέας Ζιράλντο.
Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή μέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου με το περιοδικό που εκδίδει, την ΑΜΑΛΘΕΙΑ, συμμετέχοντας στον εορτασμό, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 19.00 στο χώρο του Ειρηνοδικείου, στον Άγιο Νικόλαο.
Στην κεντρική εισήγηση θα γίνει αναφορά στην Ημέρα, θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν ενδεικτικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί διαβάζουμε, τι διαβάζουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παιδικού βιβλίου, ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα παιδικό βιβλίο κακό κ.α.
Οι επόμενοι εισηγητές της βραδιάς θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Η Αυτοβιογραφία της Αλεπούς» του υπογράφοντα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν πολλά και ενδιαφέροντα χάπενινγκ. Ο  Τζίμης Πανούσης θα μιλήσει για την τεχνολογία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, δεν «κρασάρει» και είναι ανακυκλώσιμη. Ο Ευγένιος Τριβιζάς για την πιο γλυκιά ανάμνηση της ζωής του και γιατί ήθελε να γίνει βοηθός του Άι Βασίλη. Μια μαθητική ομάδα θα αποδώσει δυο τραγουδάκια από αυτά που περιλαμβάνονται στην «Αυτοβιογραφία της Αλεπούς» και η «Αυτοσχέδιος Χορωδία» πλαισιωμένη από μια καλή ομάδα μουσικών θα συμμετάσχει επίσης με τα δικά της τραγουδάκια.
Κείμενα από κλασικά παιδικά αναγνώσματα θα αποδώσουν γνωστοί καθηγητές, ηθοποιοί και ραδιοφωνικοί παραγωγοί.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση συνιστάται ιδιαιτέρως σε παιδιά από 5 έως 95 χρονών.
Ι. Σταμέλος

stamelosioa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: