Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Λεύκωμα Αγωνιστών της Ένωσης από το Ν. Λασιθίου

Μεγάλο το τόλμημα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου για τη δημιουργία και την έκδοση του Λευκώματος «Αγωνιστές της Ένωσης από το Νομό Λασιθίου».
Δύσκολο να συγκεντρώσει κανείς μέσα σε τόσο λίγες σελίδες ζωές ολόκληρες, βιογραφικά πολυτάραχα, ψυχές αδούλωτες κι ελεύθερες, μορφές χωρίς όρια και σκέψεις απέραντες.
Ήρωες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και την Ένωση της Κρήτης, για να μπει το Νησί ξανά στη μητρική αγκαλιά, να γαληνέψει και να δημιουργήσει, για να νοιώσουν χαρά παντοτινή τα παιδιά των παιδιών τους, οι γενεές των γενεών.
Σήμερα, εκατό χρόνια μετά την Ένωση, όλο το Νησί μας, όλοι οι Κρήτες, πρέπει να «ψηλώσουμε» στο ανάλογο ύψος για να νοιώσουμε το νόημα και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία και την Ένωση και να τις φωτίσουμε για να τις εκτιμήσουν οι νέοι μας.
Η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι, οι Πολιτιστικοί Φορείς συνεργάζονται φέτος σ’  αυτή την κατεύθυνση.
Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ΙΛΕΝ κ. Γιάννη Σταμέλο για την ιδέα, την οργάνωση, την έρευνα και τα κείμενα.
Άπειρες ευχαριστίες στους καλλιτέχνες που με τον καλύτερο τρόπο μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα η οποία δεν είναι απλά «χίλιες λέξεις» αλλά «χίλιες σελίδες ιστορίας» με χιλιάδες πρόσωπα και γεγονότα.
Σας συγχαίρω όλους γιατί μ’ αυτό το λεύκωμα δημιουργείτε μια μνημειώδη παρακαταθήκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και παραδίνετε στους νέους μια ακόμη πηγή ιστορικής γνώσης για την καλλιέργεια της ιστορικής μας συνείδησης.
Άγιος Νικόλαος, Ιούνιος 2013
Νίκος Καστρινάκης
Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: